Anma Yazıları

Anma Yazıları


Eşi Prof. Dr. Metin Arık Tarafından Kaleme Alınan Anılar:

Engin Arık, hem bir bilim insanı hem de sevgi dolu bir aile reisi olarak hayatımızın merkezindeydi. Engin'le ilk olarak üniversitenin ilk yılında tanıştık. O zamanlar bile onun bilime olan tutkusu ve azmi dikkat çekiciydi. TÜBİTAK kamplarında genç bir lise öğrencisi olarak başladığı bilim yolculuğuna, dünyanın en önemli laboratuvarlarında devam etti. Engin, birlikte geçirdiğimiz yıllar boyunca hep bilimin ve araştırmanın peşindeydi. O, CERN'deki ATLAS deneyi için yürüttüğü çalışmalarla sadece bizim için değil, tüm dünya için önemli katkılarda bulundu.

Engin'in bilim dünyasına katkıları, özellikle de Türkiye'nin CERN'e üyeliği için gösterdiği çabalar, onun ne kadar ileri görüşlü ve azimli olduğunu gösteriyor. Engin, hayatı boyunca Türkiye'nin bilimsel gelişimine büyük önem verdi ve bu yönde birçok proje geliştirdi. Engin’in en büyük hayallerinden biri olan Türk Hızlandırıcı Merkezi'nin kurulmasına yönelik çalışmaları, bilim insanlarımız için büyük bir ilham kaynağı olmuştur.

Engin, aynı zamanda sevgi dolu bir eş ve anne, arkadaş canlısı, enerjik bir insan olarak hepimizin hayatına ışık tuttu. Onun kaybı, sadece ailesi için değil, tüm bilim dünyası için büyük bir kayıptır. Engin’i anarken, onun bilimdeki başarılarını, aileye olan bağlılığını ve öğrencilerine olan sevgisini vurgulamak istiyorum. Engin, her zaman öğrencilerine ilham veren, onlara yol gösteren bir mentor oldu.

Engin Arık hakkında daha fazla bilgi edinmek ve yazılarını PDF formatında indirmek için lütfen tıklayınız

Prof. Dr. Erdal İnönü Cahit Arf’ın bilime yaklaşımını şu sözlerle anlatıyor:

"Cahit Arf’ın en önemli özelliği, her şeyin aslını anlamağa çalışmak olmuştur. Birisi bir konuşma yaparken, anlamadığı yeri hemen sorardı. Hiçbir şeyden çekinmezdi, onun için önemli olan anlamaktı; bilime değer veren bir insan olarak anlamak, araştırıcı zekâsını kullanarak olayların nedenini anlamak ... Onun için anlamak, söz konusu eğer matematikse, birtakım uzun ve karışık hesaplarla bulunmuş sonucu temel yapının özelliklerinden doğrudan doğruya sezebilmek, öteki bilimlerde de gözlemlenen olayı gene bir matematiksel model yardımıyla bir neden-sonuç ilişkisi haline getirebilmek demekti. Bu görüşle, sosyal bilimlerde geçerli olacak matematiksel yapılar arayışını hep özendirdi.”

Prof. Dr. Gündüz İkeda Cahit Arf’ın gençlik rüyasını şu sözlerle anlatıyor:

"Cahit Bey bana sık sık söylerdi. 'Benim en büyük arzum abelyen olmayan sınıf-cisim kuramını kurmaktır.' Başlangıçta oldukça düzensiz kurulmuş olan 'global' ve 'lokal' kuramlar, çeşitli matematikçilerin katkılarıyla düzenli hale getirilmiş; özellikle 1940 yılında C. Chevalley' in global kuramı lokal kuram üzerine çok güzel bir şekilde kurmasından sonra, bu iş artık tamamlanmış sayılmıştır. Ancak abelyen sınıf-cisim kuramlarının adlarından da anlaşılacağı üzere bu kuramlar bir cismin abelyen cisim genişlemeleri için geçerli olan (global ve lokal) sınıf-cisim kuramlarının kuruluşu, yani abelyen olmayan (non-abelyen) sınıf-cisim kuramlarının icad edilmesi, çok arzu edilmektedir. Bu çok zor problem halen tam olarak çözülmüş değildir ve her iddialı matematikçinin ilgisini çeken bir sorudur. İşte Cahit Bey'in çözmeyi çok arzu ettiği problem de budur. Tahminime göre, Cahit Bey'in, Ecolc Normale' de bulunduğu günlerden beri bu problem ile İlgilenmekte olduğu muhtemeldir. Not olarak hatırlatayım; E. Galois kendisi de bir zamanlar Ecole Normale' de idi. Ben Cahit Bey'in bu arzusuna, onun gençlik rüyası diyeceğim.

Kendisinin gençlik rüyası ile ilgili ilk çalışma, 1955 yılında Hamburg da yayınlanmış olan ve 'Construction of the seperable closure of the field of formal power series of characteristic p' adını taşıyan makale olmuştur. Bu, kendisinin abelyen olmayan lokal sınıf- cisim kuramını kurmak yönünde attığı ilk somut adımdır. Bu makalenin varlığını, Japonya'da iken, Y. Kawada'nın bir çalışmasından öğrenmiştim. Kanaatimce bu çalışma, Cahit Bey'in yaptıkları arasında en önemli olanlarından biridir. Cahit Bey, bu başarıyı elde ettikten sonra, geliştirdiği formalizm ile abelyen olmayan lokal sınıf-cisim kuramını kurmağa koyulmuştur. Özellikle, 1965-1967 yılları arasında Institute for Advanced Study, Princeton ve diğer Amerikan üniversitelerinde bulunduğu sıralarda, bu konu üzeninde ne kadar yoğun çalıştığını, kendisinin sonradan bana gösterdiği 500 daktilo sayfasını aşan ince hesaplardan bizzat görmüştüm.” 

Cahit Arf hakkında daha fazla bilgi edinmek ve yazılarını PDF formatında indirmek için lütfen tıklayınız