Biyografiler

Biyografiler

Engin Arık, 14 Ekim 1948'de İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Fizik-Matematik Bölümünden 1969 yılında mezun olduktan sonra, bilimsel merakını daha ileri taşıyarak Pittsburgh Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora eğitimine başladı. Bu süre zarfında, deneysel yüksek enerji fiziği üzerine çalışmalara katıldı ve bu alanda önemli bilimsel katkılar sağladı.

1976 yılında doktorasını tamamlayan Arık, Londra Üniversitesi ve Rutherford Laboratuvarları'nda doktora sonrası araştırmacı olarak görev yaptı. Bu dönemde, nükleer fizik alanında yapılan önemli çalışmalara imza attı ve uluslararası alanda tanınan bir bilim insanı olarak kabul görmeye başladı.

1979 yılında Türkiye’ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'ne katıldı. Burada, 1981 yılında doçentlik unvanını aldı ve akademik kariyerine hız kazandırdı. Engin Arık, 1983 yılında kısa bir süreliğine akademiden ayrılarak Control Data firmasında uzman olarak çalıştı, ancak bilim ve eğitim alanındaki tutkusu onu tekrar akademiye dönmeye itti. 1988 yılında profesörlük unvanını alarak, bilimsel çalışmalarını daha da ileriye taşıdı.

1997-2000 yılları arasında Viyana Nükleer Denemeleri Yasaklama Anlaşması Teşkilatı'nda görev aldı ve bu dönemde nükleer silahsızlanma konusunda önemli projelerde yer aldı. Engin Arık, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nde uzun yıllar boyunca öğretim üyesi olarak genç bilim insanları yetiştirdi.

İsviçre'nin Cenevre kenti yakınlarında bulunan "European Organization for Nuclear Research" (CERN) Atlas Deneyi’nde önemli roller üstlenen Engin Arık, Türkiye'nin bu uluslararası projedeki etkinliğini artırmak için çaba gösterdi. Türkiye'nin CERN'e tam üye olması yönünde büyük çabalar sarf etti ve bu konuda birçok bilimsel toplantıda Türkiye'yi temsil etti.

Engin Arık, evli ve iki çocuk annesi olarak da bilinir. Ailesiyle birlikte İstanbul’da yaşayan Arık, bilime ve ailesine adanmış bir hayat sürdürdü. Engin Arık, 30 Kasım 2007 tarihinde trajik bir uçak kazası sonucu hayatını kaybetti. Ancak geride bıraktığı bilimsel miras ve yetiştirdiği öğrencilerle, bilim dünyasında yaşamaya devam ediyor.

Engin Arık hakkında daha fazla bilgi edinmek ve yazılarını PDF formatında indirmek için lütfen tıklayınız

Cahit Arf 1910 yılında, o dönem Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olan Selanik'te doğdu. Yüksek öğrenimini Paris'te, Ecole Normale Superieure de tamamladı. Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmeni, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doçent adayı olarak çalıştı. 1938 yılında Göttingen Üniversitesi'nden doktorasını aldıktan ve 1 yıl daha Almanya'da kaldıktan sonra İstanbul Üniversitesi'ndeki görevine döndü. 1943 yılında profesör, 1955 yılında ordinaryüs profesör oldu. Bu arada Maryland üniversitesinde misafir profesör olarak çalıştı ve Mainz akademisi muhabir üyeliğine seçildi.

1962 yılında İstanbul Üniversitesi'nden ayrılarak bir yıl süreyle Robert Kolej'inde öğretim üyeliği yaptı. 1964-1966 yılları arasında Princeton' da Instute for Advanced Study' de (İleri Araştırmalar Enstitüsü) araştırmalarını sürdürdü. 1966-1967 döneminde Kaliforniya Üniversitesi Berkeley kampüsünde misafir öğretim üyesi olarak araştırmalar yaptı. 1967 yılında yurda dönerek ODTÜ Matematik Bölümü'nde çalışmaya başladı. TÜBİTAK' ın kuruluşu ve gelişimi için büyük çaba sarfetti; bu kurumun ilk bilim kurulu başkanı oldu. 1980 yılında ODTÜ' den kendi isteği ile emekli oldu.

1985-1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği'nin başkanlığını yaptı, ayrıca "Doğa Turkish Journal of Mathematics” ve "Turkish Journal of Mathematics” adlı dergilerde yayın kurulu üyeliklerinde bulundu. Ölümüne dek TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM)'nde ve Bebek-İstanbul’daki evinde matematik çalışmalarını sürdürdü. Cahit Arf, 1939 yılında yayınlanan ilk araştırması ile başlayarak, cebir, sayılar kuramı, elastisite kuramı ve analiz gibi matematiğin değişik dallarında yaptığı çalışmalarında özgün ve kalıcı sonuçlar elde etmiştir.

1948 yılında İnönü Ödülü'nü, 1974 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanan Arf'a, 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), 1981 yılında da ODTÜ onur doktorası vermişlerdir. 1988 yılında Mustafa Parlar Bilim ve Onur Ödülü'nü, 1989 yılında da Ege Üniversitesi şükran plaketini almış; 1993 yılında TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi ) onur üyesi olmuştur. 1994 yılında kendisine, Fransa devleti tarafından “Commandeur des Palmes Acadömicque” nişanı verilmiştir.

Yaşamı boyunca tutkuyla bilime bağlı olan, matematikte sonsuzluğu hisseden, sonsuzluğun verdiği mutlulukla yaşayan ve matematikte kendini ölümsüz hissettiğini dile getiren bu büyük matematikçimiz 26 Aralık 1997 tarihinde sonsuzluğa göçtü.

Cahit Arf hakkında daha fazla bilgi edinmek ve yazılarını PDF formatında indirmek için lütfen tıklayınız